Zahradní kuchyně, třeba i celoročně

Pokud máte na zahradě altán, větší pergolu, nebo si chcete něco podobného postavit, přemýšlejte, že do této stavbičky umístíte parádní zahradní kuchyň. S trochou nadsázky lze tvrdit, že stačí jen přivést vodu a elektrickou energii. Stavební úpravy pak nejsou ničím jiným než vizitkou vaší fantazie v mezích finančních možností.
selátko a kuřata na grilu
Právě voda je ten největší problém. Pokud chcete svou zahradní kuchyň používat celoročně, musíte vedení vody dostat do nezamrzné hloubky, což obnáší vyhloubit cca 80 cm hlubokou rýhu. Ani tak nemáte vyhráno. Pokud zahradní kuchyň nebude vytápěna, budete vodu stejně muset uzavřít ventilem u napojení k rozvodům, patrně někde ve vašem domě. V tomto místě rovněž instalujte výpustný ventil, aby voda nezůstala v kuchyňské baterii. Jistojistě by v mrazivém období nevydržela. Na mrazivé období myslete i v místech, kde budete odvádět použitou vodu.
S elektřinou takové problémy nejsou. Je jen dobré zakoupit odolné kabely, které pod zemí vydrží. Elektřinu vyvedeme do zásuvkové skříně, kterou umístíme na praktickém místě. Zahradní domek by měl mít samostatný jistič.
Co se týká grilu, doporučuji zvolit plynovou verzi. Už jen proto, že se dnes vyrábějí opravdu „vychytané“ grily s teploměry, odpočívacím zónami, úložnými prostory. Navíc je jejich údržba a čištění daleko jednodušší než u grilů na dřevěné uhlí či dřevo. Dřevem zase doporučuji topit v udírně. I ta totiž může být součástí kryté zimní kuchyně.
altán s grilem
Pokud jde o dispozici, je vhodné umístit oblasti, kde se budeme nejvíce při vaření zdržovat v místě, kde se stýkají stěny. Pokud do tohoto koutu umístíme gril, bude jeho vedlejším produktem vytápění. Vedle grilu umístěte vařič. Mezi grilem a vařičem vynecháte místo na odkládání. Odkládací prostor je ostatně vhodný po obou stranách vařiče. Teprve za ním, by měl být umístěný dřez. Tato dispozice umožní snadnou manipulaci s připravovanými potravinami a nádobím.
Nezapomeňte, že i když budete mít kuchyň pod střechou, přece jen bude v daleko tvrdším prostředí než kuchyně interiérová. Tomu přizpůsobte použité materiály. Jen kvalitní materiály vám umožní vaší zahradní kuchyň užívat v pohodě a hodně dlouhou dobu.

Zahradní kuchyně, třeba i celoročně
3.5 (70%)4